fbpx

a mund të ndihmojë limoni për trajtimin e puçrrave?

a mund të ndihmojë limoni për trajtimin e puçrrave?

Lemon përmban një bollëk të komponimeve bimore që mund të ndihmojnë në trajtimin dhe parandalimin e puçrrave. Sidoqoftë, përdorimi i lëngut të limonit ose vajit të limonit direkt në lëkurë mund të shkaktojë efekte anësore të padëshiruara.

Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë (AAD), puçrrat janë gjendja më e zakonshme e lëkurës në Shtetet e Bashkuara, duke prekur deri në 50 milion njerëz çdo vit.

Shumë njerëz kërkojnë mjete shtëpiake për të trajtuar puçrrat e tyre përpara se të kthehen në opsione mjekësore.

Ky artikull ofron informacione mbi sigurinë dhe efektivitetin e limonit si një trajtim puçrrash. Ne gjithashtu përshkruajmë disa mundësi alternative të trajtimit për puçrrat.

A funksionon?

Disa njerëz pretendojnë se kanë sukses duke përdorur Lemon si një trajtim puçrrash. Ata sugjerojnë që limoni parandalon inflamacionin ose zvogëlon sasinë e vajit dhe baktereve në lëkurën e tyre. Shkencëtarët

nuk kanë hetuar drejtpërdrejt efikasitetin e limonit si një trajtim për puçrrat. Sidoqoftë, disa studime kanë hetuar efektet anti-inflamatore dhe antibakteriale të Lemonit në përgjithësi. Shumica kanë hetuar vaj esencial të limonit, i cili rrjedh nga lëvozhgën e limonit.

Megjithëse hulumtimi sugjeron që vajrat thelbësorë mund të kenë disa përfitime shëndetësore, është e rëndësishme të mbani mend se Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) nuk monitoron ose rregullon pastërtinë ose cilësinë e këtyre. Një person duhet të flasë me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se të përdorë vajra esencialë, dhe ata duhet të jenë të sigurt për të hulumtuar cilësinë e produkteve të një marke. Një person duhet të bëjë gjithmonë një test patch para se të provojë një vaj esencial të ri.

Efektet anti-inflamatore të vajit esencial të limonit

Një studim i kafshëve për vitin 2018 hulumtoi efektet anti-inflamatore të vajrave thelbësorë që rrjedhin nga katër lloje të ndryshme të agrumeve. Kjo përfshinte një specie të limonit dhe tre lloje të ndryshme të gëlqeres.

Studimi tregoi se vaji esencial i limonit dhe dy nga tre vajrat thelbësorë të gëlqeres zvogëluan inflamacionin në minj. Autorët i atribuuan këto efekte anti-inflamatore në limonenin kimik, i cili është i bollshëm në lëvozhgën e agrumeve.

Një studim i veçantë i kafshëve për vitin 2018 gjithashtu zbuloi se aplikimi aktual i vajit të limonit ndihmoi në uljen e inflamacionit të lëkurës dhe dëmtimit të lëkurës në minj.

Duke pasur parasysh që të dy studimet përfshijnë vetëm kafshë, nuk është e mundur të thuhet nëse gjetjet i zbatojnë njerëzit.

Efektet antimikrobike të limonit

Një studim i vitit 2016 zbuloi se koncentratet e lëngut të limonit dhe frutave të tjera të agrumeve pengojnë rritjen e baktereve të caktuara dhe kërpudhave në laborator. Autorët i atribuuan këto efekte antimikrobike në komponime të veçanta bimore që agrumet përmbajnë me bollëk. Shembuj të komponimeve të tilla përfshijnë:

 • Fenolet
 • flavonoidet
 • Vajrat esencialë

një studim laboratorik 2017 i hetuar Karakteristikat antimikrobike të tre vajrave thelbësorë të mëposhtëm:

Studiuesit testuan çdo vaj kundër pesë patogjenëve të ndryshëm përgjegjës për shkaktimin e infeksioneve të lëkurës. Një nga patogjenët që ata studiuan ishte Staphylococcus epidermidis, e cila është një nga disa baktere që shkaktojnë puçrra.

Nga tre vajrat e studiuar, vaji esencial i limonit ishte më pak efektiv në frenimin e patogjenëve të ndryshëm. Vaji esencial i Litsea tregoi aktivitetin më të rëndësishëm antimikrobik në përgjithësi.

A është e sigurt? Limonët

përmbajnë acid citrik. Kjo është kimikati që u jep limonëve shijen e tyre të fortë dhe të thartë. Mund të shkaktojë gjithashtu reagime nëse një person e aplikon atë direkt në lëkurën e tyre.

Disa rreziqe të mundshme të përdorimit të limonëve në lëkurë përfshijnë:

 • Ndjesinë e djegies ose goditjes
 • thatësi të money amulet çfarë është ajo tepërt
 • Skuqi
 • Itchiness
 • Rritja e ndjeshmërisë së lëkurës ndaj dritës së diellit

një trajtim puçrrash. Një dermatolog do të përcaktojë nëse limoni është i përshtatshëm për llojin e lëkurës së një personi.

Njerëzit që shkojnë përpara me trajtimin nuk duhet të aplikojnë lëng limoni direkt në lëkurën e tyre, pasi kjo mund të rezultojë në acarim të lëkurës. Ata gjithmonë duhet ta hollojnë lëngun në ujë së pari. Dermatologu i një personi do të jetë në gjendje të rekomandojë raportin e duhur lëng-ujë.

Lëngu i freskët i limonit mund të jetë më i mirë sesa i blerë në dyqan, pasi nuk do të përmbajë sheqerna të shtuar ose përbërës të tjerë.

A do të ndihmojë plagët e puçrrave?

Nuk është e qartë nëse produktet e limonit kanë ndonjë efekt në dhëmbëzat e puçrrave, posaçërisht. Sidoqoftë, rezultatet e një studimi të kafshëve për vitin 2016 sugjerojnë që vaji i limonit mund të ndihmojë në shërimin e plagëve në përgjithësi.

Studimi hetoi efektet e vajit të limonit në lepujt e infektuar me mange. Studiuesit zbuluan se aplikimet aktuale të vajit të limonit ndihmuan në shpejtimin e shërimit të plagëve më të vogla të lëkurës.

Nuk është e qartë nëse këto efekte vlejnë për njerëzit ose plagët e tjera të lëkurës.

Opsionet alternative

Disa trajtime janë në dispozicion për puçrrat. Disa janë në dispozicion mbi banak, ndërsa të tjerët janë në dispozicion vetëm me recetë.

Disa trajtime të zakonshme përfshijnë:

 • Kremra aktualë dhe ointments që përmbajnë peroksid benzoyl, antibiotikë ose acid salicilik
 • pilula të kontrollit të lindjes
 • Pilula antibiotike
 • Lëvore kimike

Një person gjithashtu mund të flasë me mjekun ose dermatologun e tyre për trajtimet natyrore që mund të provojnë në shtëpi. Këta profesionistë të kujdesit shëndetësor do të jenë në gjendje të rekomandojnë trajtime që janë të përshtatshme për llojin e lëkurës së një personi dhe llojin e puçrrave.

Këshilla për skincare puçrrash

AAD rekomandon këshillat e mëposhtme për menaxhimin e puçrrave:

 • Shmangia e prekjes së fytyrës ose zonave të tjera ku puçrrat janë të pranishme
 • Shmangia e zgjedhjes në puçrrat e puçrrave ose pustulat e puçrrave që shfaqen
 • Shmangia e përdorimit të exfoliants, astringents dhe tonerët, të cilat mund të përkeqësojnë puçrrat
 • Shmangia e kozmetikës që bllokojnë poret
 • Shmangia e ekspozimit të tepërt të diellit
 • Përdorimi i ujit të vakët për të pastruar lëkurën
 • Larja e zonave të prirura për puçrra sa më shpejt që të jetë e mundur pas djersitjes
 • Shampoing Flokët me vaj Daily
 • Lemon përmban komponime që duket se pengojnë rritjen e baktereve të caktuara në një mjedis laboratorik. Këto komponime gjithashtu duket se zvogëlojnë inflamacionin në studimet e kafshëve. Përkundër këtyre gjetjeve premtuese, shkencëtarët ende nuk duhet të hetojnë drejtpërdrejt Lemon si një trajtim për puçrrat.

  Një person duhet të konsultohet me mjekun ose dermatologun e tij përpara se të provoni vaj limoni ose lëng limoni si një trajtim puçrrash. Aplikimi i limonit në mënyrë topike mund të irritojë lëkurën, e cila mund të përkeqësojë puçrrat ekzistuese.

 • Mjekësia kozmetike/kirurgjia plastike
 • Mjekësia plotësuese/Mjekësia Alternative

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e shqyrtuara nga kolegët , institucione kërkimore akademike, dhe revista mjekësore dhe shoqata. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

sexhay